Reflexintegratie

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van niet (goed) geïntegreerde reflexen. Dat is
niet raar, want je hoort er weinig over. Even een korte uitleg:

Al jaren ligt bij mij in de praktijk de focus op lichaamswerk. Natuurlijk doe ik ook cognitieve gedragstherapie, vraag ik kinderen en ouders de hemd van het lijf, maar lichaamswerk was en is mijn manier van therapie. Ik zie kinderen ontspannen op een grote gymbal, al springend kunnen ze de sommen opeens wel oplossen, en er zijn heel wat verhalen losgekomen aan de hand van kinderyoga en Brain Gym. Ik wist diep van binnen dat er een belangrijke, onlosmakelijk connectie is tussen het lichaam en de geest. Niet voor niets heb ik mijn scriptie over dit onderwerp geschreven.

Iedere baby wordt geboren met de mogelijkheid tot bepaalde bewegingen, de zogenaamde primaire reflexen. Bekende reflexen zijn de zuig-, grijp- en schrikreflex. Deze bewegingen worden aangestuurd vanuit de hersenstam en staan aan de basis van de verdere ontwikkeling van het brein. Naarmate baby's ouder worden ontwikkelen deze reflexen tot meer bewuste handelingen. We noemen de reflexen dan 'geïntegreerd'. Wanneer er een probleem is, voor, tijdens of na de geboorte, (maar het kan ook later in het leven plaatsvinden, door bijvoorbeeld een ongeluk) kan het zijn dat deze ontwikkeling niet volledig kan plaatsvinden, of teruggedraaid wordt. Dit kan leiden tot allerlei gedrags-, houding- en/of leerproblemen. Omdat de hersenstam geen besef heeft van tijd kan het lichaam soms wel 60 jaar of zelfs langer in een bepaalde stresstoestand blijven. Mensen kunnen zo tegen problemen aanlopen waarvan ze geen idee hebben waar ze vandaan komen of hoe ze ze kunnen oplossen.

Het doel van het integreren van de reflexen is het probleem aanpakken bij de basis zodat deze problemen voortaan tot het verleden zullen behoren. De deelnemers van de MNRI training vormen de eerste groep in Nederland die hiermee aan de slag kan en mag gaan. En ik mag mezelf één van die gelukkigen noemen.

Het aantal problemen dat aan te pakken en vaak zelfs helemaal op te lossen is beslaat een lijst die te lang is om hier te vermelden, maar hier een kleine opsomming van veel voorkomende problemen die met behulp van reflex integratie aangepakt kunnen worden:

  • ADD / ADHD
  • Onhandigheid
  • Leerproblemen (dyslexie, dyscalculie)
  • Schrijfproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Sociale problemen
  • Onzekerheid
  • Overgevoeligheid
  • Nagelbijten
  • Tics
  • Angsten

Dus, loop jij, of je kind al een tijdje met klachten waar je niet van afkomt, en wil je eens kijken naar je reflexen? Ik wil graag samen met je kijken of het integreren van de reflexen je klachten kan verminderen of oplossen. Het integreren van reflexen is geschikt voor kinderen en volwassenen.